Rahsia peremajaan leher

Kebanyakan kita membuang semua tenaga kita ke dalam penjagaan kulit muka yang berhati-hati, sering melupakan kawasan leher dan décolleté, dan ini adalah kawasan yang merupakan penunjuk umur yang paling jelas. Akibatnya, dari masa ke masa, percanggahan antara mereka menjadi sangat ketara.

Terdapat beberapa sebab mengapa kulit leher menunjukkan tanda-tanda penuaan lebih awal daripada muka.

 • Pertama sekali, ini adalah kerosakan pada lapisan epidermis yang disebabkan oleh matahari. Kulit di kawasan ini lebih nipis, jadi kesan berbahaya dari sinaran ultraungu lebih luas dan lebih mendalam, yang membawa kepada kemusnahan kolagen dan penipisan kulit lagi, yang membawa kepada pembentukan kedutan.
 • Otot-otot zon kolar agak lemah, dan tanpa senaman yang betul, kulit kendur berlaku dengan usia.

Cara terbaik untuk melambatkan proses penuaan dan mencapai leher yang diremajakan adalah dengan mengambil langkah yang diperlukan untuk membantu mengekalkan nada otot dan meningkatkan keanjalan epidermis.

wanita dengan kulit leher yang diremajakan

Untuk mengelakkan penuaan pramatang kulit, perlu mengikuti beberapa cadangan yang akan memperbaiki penampilan dan melambatkan perubahan berkaitan usia di kawasan ini.

 • Sentiasa sapukan pelindung matahari pada leher dan dada anda. Ingat bahawa kulit di kawasan ini sangat sensitif dan lebih terdedah kepada cahaya matahari.
 • Gunakan produk kosmetik anti-penuaan yang mengandungi kepekatan tinggi antioksidan (vitamin E, A, C), serta pelembap khas yang direka khusus untuk zon kolar.
 • Cari produk yang mengandungi seramida yang menghalang kehilangan lembapan, peptida dan koenzim Q10 yang merangsang proses metabolik dalam sel dan melambatkan proses penuaan, dan asid hyaluronik yang mengekalkan keseimbangan air, tona dan keanjalan dermis.
 • Masukkan ke dalam rutin peremajaan leher harian anda dengan senaman yang berkesan yang membantu menguatkan nada otot di kawasan ini.
 • Amalkan postur yang sempurna. Pastikan kepala anda tinggi dan kedutan di kawasan kolar akan licin secara automatik.
 • Minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas air sehari. Jumlah cecair yang mencukupi menyumbang kepada penghidratan badan yang baik, membuang toksin dan memanjangkan keremajaan.
 • Bantal tinggi adalah musuh terburuk proses peremajaan leher.
 • Gunakan topeng dan pemampat kontras herba dengan kerap. Prosedur sedemikian menyumbang kepada detoksifikasi kulit, menegangkan dan menegangkannya.
 • Sapukan krim anti-kedut yang berkhasiat pada kawasan kolar sebelum tidur.

pembedahan kosmetik

Dalam sesetengah kes, suntikan Botox atau Dysport mungkin ditunjukkan, tetapi penyelesaian ini tidak disyorkan untuk semua orang. Laser pengurangan kedutan membantu merangsang pertumbuhan kolagen dan elastin, dan pengangkatan pembedahan sangat baik untuk perubahan berkaitan usia, tetapi prosedur invasif ini agak mahal dan mempunyai kontraindikasi sendiri. Pemulihan selepas mereka mengambil masa yang lama.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk memulakan penjagaan anti-penuaan seawal mungkin, supaya tidak menggunakan kaedah yang mahal kemudian.